22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBursele olimpicilor, simbolice

Bursele olimpicilor, simbolice

VÂLCEA. Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) aşteaptă pentru acest an peste 130.000 de solicitări pentru programul „Bani de liceu“, care asigură 180 de lei, lunar, pentru elevii săraci. Numai că peste 2.400 de şcolari premiaţi la olimpiadele naţionale primesc, pentru rezultatele deosebite de la şcoală, doar 35 de lei.

Reprezentanţii MECT declară că vor să remedieze situaţia, ba chiar să mărească numărul de categorii ai beneficiarilor de burse. Pentru obţinerea bursei sociale, pe lângă dovezile referitoare la venitul scăzut al familiei, elevul solicitant trebuie să aibă şi o prezenţă foarte bună la cursuri. Notele pe care le primeşte nu contează la atribuirea, lunară, a celor 180 de lei. Însă, pentru premianţi, condiţiile legate de note sunt stricte, o condiţie fiind ca media generală să fie mai mare de 9,00. În acest an, în judeţul Vâlcea, peste 100 de elevi s-au remarcat la olimpiadele şcolare, obţinând premii internaţionale. „Cel mai bun rezultat obţinut de un elev vâlcean, a fost medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Chimie. Acest premiu important l-a primit Ingrid Cristina Vreja, clasa a XII-a. De asemenea, sunt foarte mulţi elevi care nu au posibilitatea să facă meditaţii. De exemplu, un elev a obţinut anul trecut un premiu olimpic, însă, nu a putut ajunge mai departe de faza naţională. Părinţii lui nu pot să-l ajute cu meditaţii, dar ar fi putut fi olimpic internaţional“, a declarat o profesoară de la Liceul Teoretic „Matei Basarab“ din Râmnicu Vâlcea. Pentru rezultatele deosebite, olimpicii internaţionali beneficiază de bursa „Meritul Olimpic“, a cărei valoare se indexează anual, în acest moment fiind de 280 de lei lunar. De asemenea, oficialii din Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Vâlcea recunosc faptul că situaţia este anormală, deoarece, în timp ce unii care învaţă primesc doar 35 de lei, iar alţi elevi beneficiază de 180 de lei lunar doar pentru că trec pe la şcoală.

„Bursele pentru premianţi nu s-au mai indexat de câţiva ani. Dar avem în calcul creşterea acestora şi acordarea altora pentru rezultate deosebite obţinute de elevii sportivi“, a precizat secretarul de stat în MECT, responsabil cu învăţământul preuniversitar, Svetlana Preoteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS